top of page

4 septembrie 2021

4-09-2021-2.jpg

   Cei 16 elevi  participanți la Fluxul 2 de mobilitate din Portugalia în perioada 6-24 septembrie 2021, sunt gata de plecare.

Ei vor efectua un stagiu de practică de 90 de ore cu tematica IT: “Tutor-media”  în cadrul celor două firme de primire: Infcel - Informática & Equipamentos LDA  din Barcelos și  PAQ – EQUIPAMENTO DE ESCRITORIOS, LDA din Arcozelo-Barcelos.

   Să facem cunoștință cu echipa formată din 16 elevi ai clasei a XI-a mate-info(an școlar 2020-2021): Antoniu Andrei-Cosmin, Bîca Ștefania-Maria, Boșcan Marina-Simona, Ciobotaru Dragoș, Crișan Mihai-Rareș, Dudescu Iris-Crina, Ghiujan Costin-Daniel, Grădinaru David, Popa Daniel-Teodor, Soroiu Elena, Lupu Denis-Alexandru, Lupu Bianca-Ana-Maria, Pănescu Andrei, Șerban Alexandru-Gabriel,Ulian Delia-Maria si cei doi dascali, Blaj Ana-Maria și Bratu Florin.

      Le urăm success!

4-5 septembrie 2021

4-09-2021-4.jpg

     După îmbrățișările de rămas bun însoțite de ultimele sfaturi șoptite de părinți au început călătoria spre Portugalia.

     Au urmat emoțiile din aeroport și din timpul zborului și al drumului cu autocarul de la Lisabona la Campusul Erasmus+ din Barcelos.

      Toate au meritat din plin pentru că am ajuns cu bine.

5 septembrie 2021

05-09-2021-1.jpg

         După ce am ajuns ne-am cazat la Campusul Erasmus+ din Barcelos-o oază plină de liniște la marginea unei păduri frumoase.

6 septembrie 2021

06-09-2021-1.jpg

    Astăzi, 6 septembrie, în prima noastră zi de practică, am făcut cunoștină cu doamna Marina Silva, profesoara noastra de portugheză, care ne-a prezentat planul pe această săptămână, simbolistica drapelului Portugaliei, precum și alte câteva noțiuni introductive de cultură și civilizație și de vocabular.

    După-amiază, am întâlnit-o pe doamna Sicilia, cea care ne va iniția în tainele Adobe Photoshop-ului.

    O zi plină de lucruri noi și certitudinea că toate așteptările noastre vor fi îndeplinite.

În rest, tudo bem. Em Portugal, hoje está sol.

7septembrie 2021

7-09-2021-1.jpg

    Astăzi, 7 septembrie, în a doua zi de practică, în prima parte a zilei, am continuat explorarea limbii portugheze și în a doua, sub îndrumarea doamnei Sicilia, am învățat să folosim ”uneltele” Photoshop-ului.

     Între cursuri, piscină și cantină, am mai petrecut o zi plină și bogată în informații și activități.

     Boa noite de Portugal!

8septembrie 2021

08-09-2021-1.jpg

8.09 - Dimineață, am sărbătorit Sf. Maria cu și mai multe noțiuni de vocabular și gramatică a limbii portugheze (animalele sălbatice și domestice, pronume și adjective posesive, demonstrative și nehotărâte). În ritmul ăsta, o să uitam de tot româna!

După-amiază, ne-am completat cunoștințele de Adobe Photoshop, învățând prin descoperire cum să ”pregătim” biscuiții cu lapte perfecți.

Vremea nu prea ne-a permis să ne bucurăm de distracțiile din campus, dar ne-am descurcat și noi cum am putut. Hoje está nublado e chovendo, mas nós estamos felizes.

9septembrie 2021

09-09-2021-1.jpg

9.09 - Ne-am început ziua, cu doza, obișnuită deja - și destul de consistentă - de portugheză (familia, casa, obiecte din casă, mâncare și verbe uzuale). Putem, de-acum, fi siguri că primim exact ce vrem la cantină.

După-amiază, am continuat să ne îmbunătățim skill-urile de editare în Photoshop, învățând cum să decupăm poze și să ne transpunem în pielea altor persoane/personaje și creându-ne adevărate avatare.

Mâine dimineață ne așteptă primul test la portugheză așa că țineți-ne pumnii și urați-ne ”Boa sorte!”... și o vreme ceva mai bună.

10 septembrie 2021

10-09-2021-1.jpg

10.09 - Am încheiat săptămâna în forță, cu primul test la limba portugheză, din noțiunile învățate până acum... la care s-au mai adăugat apoi, rapid, altele.

Și partea a doua a zilei a fost tot un moment de bilanț, proiectele realizate azi punându-ne la încercare toate cunoștințele acumulate până acum.

A fost o săptămână solicitantă, cu multe lucruri de descoperit și asimilat... și acum ne putem pregăti pentru mult așteptatul și binemeritatul ”fim de semana”, pentru excursii, și mai multe jocuri, destindere și voie-bună.

Vamos ir de compras e visitar novos lugares! Estamos excitados!

11 septembrie 2021

11-09-2021-1.jpg

11.09 - Olá, Bom Dia de Portugal! Am avut o zi plină azi! Am pornit întâi spre Guimarães, leagăn al civilizației lusitane și capitală istorică a țării, vizitând aici Castelo de Guimarães (sec. X-XI), Paço dos Duques de Bragança (sec. XV), precum și centrul vechi al orașului.

După picnic, ne-am continuat periplul cu Santuário do Bom Jesus do Monte, o biserică ce reprezintă un punct important pentru pelerinaje, încoronată de o magnifică scară dublă în stil baroc, care se află la aproximativ 6 km est de Braga, pe un deal.

A urmat plimbarea prin centrul orașului Braga, încă un prilej de încântare pentru toate simțurile, pentru că nu au lipsit culorile, tentațiile dulci, piețele, terasele și monumentele pitorești de admirat.

O zi pe care n-o vom uita prea curând și care ne face să așteptăm cu și mai mare nerăbdare excursia de mâine, de la Porto.

Vă ținem la curent cu ”descoperirile” noastre...

12 septembrie 2021

12-09-2021-1.jpg

12.09 - Astăzi am luat cu asalt orașul Porto. ;-D

După o scurtă oprire la plajă, acolo unde fluviul Douro întâlnește Oceanul Atlantic, am avut ocazia să luăm parte la o degustare de vinuri tipice acestei regiuni, într-una dintre nenumăratele crame care fac specificul orașului Vila Nova de Gaia, aflat pe celălalt mal al fluviului.

Am făcut, apoi, o plimbare cu vaporașul de-a lungul său, admirând cele 6 poduri care leagă cele două orașe și multitudinea de biserici, mănăstiri și alte repere istorice și culturale - dintre care unele înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca și celebra Ribeira/Riviera a orașului Porto, cu clădirile sale colorate și pitorești - aflate pe cele două maluri.

Am vizitat apoi gara São Bento, ridicată pe locul unei foste mănăstiri benedictine, una dintre principalele porţi de intrare în Porto, care este, în acelaşi timp, și un important obiectiv turistic, datorită pereţilor săi acoperiţi cu circa 20 000 de plăci ceramice ce descriu diverse personalităţi şi scene istorice de mare importanţă pentru istoria Portugaliei. Panourile sunt opera celui mai mare artist de acest gen al tuturor timpurilor, Jorge Colaco, și realizarea lor a durat 11 ani.

Ne-am întors în campus după o plimbare prin centrul animat al orașului, exact la timp pentru partida de volei de seara și de cina cu caracatiță. Chiar ne era poftă...

13 septembrie 2021

13-09-2021-1.jpg

13.09 - Ne-am întors și noi la școală de astăzi: dimineață, la portugheză, au sosit rezultatele - bune și foarte bune - la testul de vineri (Parabéns Andrei Panescu și David Gradinaru pelos resultados de 20/20! ) și am continuat să învățăm culori și verbe utile pentru a descrie activități de zi cu zi.

Ne-am luat la revedere de la Marina, care pleacă pentru o săptămână chiar la noi în țară, cu un joculeț haios menit să ne ajute să ne fixăm în memorie articolele de vestimentație și culorile.

În partea a doua a zilei, ni s-au prezentat bazele Adobe Premiere Pro, softul pe care-l vom folosi săptămâna acesta pentru a edita documente video. E ceva nou pentru noi, dar suntem siguri că-i vom descoperi rapid toate secretele.

Tchau e até logo!

14 septembrie 2021

14-09-2021-1.jpg

14.09 - Astăzi am profitat de absența Marinei și ne-am trezit un pic mai târziu, lenevind la piscină sau prin campus și încercând să ne bucurăm de vremea bună, care știam că nu va ține mult.

După-amiază, am continuat explorarea Adobe Premiere Pro, descoperind noi instrumente utile în editarea de video-uri.

O zi leneșă, de care aveam mare nevoie după alergătura din week-end și programul destul de încărcat din timpul săptămânii trecute!

Boa noite de Portugal!

15 septembrie 2021

15-9-2021-1.jpg

15.09 - Încă o zi de relaxare prin campus! Am completat chestionarele intermediare și după-amiază, am lucrat iarăși în Adobe Premiere. Am învățat cum să punem text efecte și tranziții pe video-uri și cum să ne îmbinăm cunoștiințele în Photoshop cu cele în Premiere Pro.

În rest, am explorat împrejurimile, descoperind una dintre fermele tipice regiunii (Quinta de Santa Comba) și Várzea, cu biserica ale cărei clopote ne trezesc în fiecare dimineață.

16 septembrie 2021

16-09-2021-1.jpg

16.09 - Plimbare, relaxare, întâlnire de monitorizare cu d-na Cociorbă, prânz, piscină, curs - Cantasia, tutoriale -, cină, volei...

Încă o zi plină și fructuoasă!

17 septembrie 2021

17-09-2021-1.jpg

17.09 - Astăzi am descoperit câte ceva despre Barcelos, orașul portughez care ne-a primit cu brațele deschise. I-am vizitat centrul istoric, turnul care a servit drept închisoare (Torrre da Porta Nova), castelul datând din sec. XV (Paço dos Condes de Barcelos), i-am văzut piețele, terasele, bisericile, parcul și am aflat povestea celebrului „galo”...

Și după-amiaza a fost animată: am făcut un tutorial despre Photoshop sau Premiere Pro în Camtasia cu diferite tranziții animații, efecte, zoom in, zoom out, etc.

Așteptăm cu nerăbdare excursiile din acest week-end: Soajo, Arcos de Valdevez și Ponte de Lima, sâmbătă, și Valença și Viana do Castelo, duminică... Um horário muito apertado!

18 septembrie 2021

18-09-2021-1.jpg

18.09 - Ne-am continuat programul cultural început săptămâna trecutăcu alte 3 obiective turistice importante din partea nordică a Portugaliei. Primul a fost Soajo, cu ale sale ”espigueiros”, un fel de grânare tipice din nord-vestul Peninsulei Iberice, construite din lemn sau piatră, ridicate de la sol de stâlpi.

După prânzul ”câmpenesc”, ne-am continuat drumul, poposind în Arcos de Valdevez, localitate în care a avut loc "O Recontro de Valdevez", un important și decisiv episod din istoria întemeierii statului portughez.

Ultima oprire a fost și cea mai spectaculoasă: Ponte de Lima, cu al său pod, cu malurile sale pline de forfotă, de sculpturi și de povești (pritenii știu acum de ce i se spune râului ”Rio do Esquecimento” ), cu bisericile sale în stil gotic, cu impresionantul Parque Temático do Arnado, magazinele și cafenelele sale...

19 septembrie 2021

19-09-2021-1.jpg

19.09 - Zi de plimbare, de relaxare și de shopping!

Prima destinație: Valença do Minho, pentru a vedea Fortaleza, una dintre principalele fortificații militare din Europa, însumând aproape 5 kilometri de ziduri construite la granița cu Spania, al cărui oraș galițian Tui l-am putut zări dincolo de podul care leagă cele două țări.

În interiorul zidurilor: expoziții, magazine de suveniruri, mici cafenele, hoteluri și biserici, printre care și Capela do Bom Jesus do Bonfim, construită în stil baroc și rococo, în fața căreia se află statuia lui São Teotónio, primul sfânt portughez.

A urmat o scurtă oprire la plajă, suficientă doar pentru a ne înmuia picioarele-n Atlantic și pentru a ne umple buzunarele de scoici și părul de vânt și-apoi am pornit către ultima destinație din periplul nostru portughez, Viana do Castelo. Aici am vizitat O Santuário do Sagrado Coração de Jesus – Monte de Santa Luzia, care-și datorează existența Căpitanului de cavalerie Luís de Andrade e Sousa și recunoștinței pe care acesta i-o purta Sfintei Luzia...

Ne-am încheiat șederea în Viana do Castelo cu o sesiune de shopping, o plimbare pe faleză sau o degustare de ”produse tradiționale”... chacun à son goût.

20 septembrie 2021

20-09-2021-1.jpg

20.09 - Am avut parte și de destindere, dar și de ”încordare” astăzi. Vremea frumoasă ne-a permis dimineață să profităm de toate modalitățile de petrecere a timpului liber din campus, în timp ce cursul de după-amiază a fost unul de evaluare, care ne-a testat toate cunoștințele acumulate în Photoshop - și nu au fost puține...

De mâine ne începem iar ziua cu Marina și evaluările sunt abia la început, dar suntem încrezători că le vom depăși pe toate cu brio.

Até breve!

21 septembrie 2021

21-09-2021-1.jpg

21.09 - Astăzi s-a muncit în campusul din Barcelos!

Ne-am început, într-adevăr, ziua cu un joculeț la portugheză (Verdade ou mentira?), dar Marina nu ne-a menajat deloc și ne-a vorbit și despre formulele pe care trebuie să le folosim când dorim ceva sau când ne cerem scuze, și despre aniversările noastre (cum spunem când suntem născuți și cum facem urări), și, ce ni s-a părut nouă cel mai interesant, despre sărbătorile din Portugalia (urări tradiționale, sfinții patroni ai orașelor Lisabona și Porto și felul în care aceștia sunt sărbătoriți, prin serbări populare numite ”arraiais”, în care se împletesc muzica, dansul, focurile de artificii și tradițiile „colorate”).

După-amiaza a fost la fel de animată: a fost momentul evaluărilor finale în Photoshop și totodată cel în care am descoperit Brackets, un program de scriere în html...

Și după o zi atât de plină... un pic de relaxare și de „conectare”.

22 septembrie 2021

22-09-2021-1.jpg

22.09 - Ziua de astăzi a început cum nu se putea mai bine, cu un curs de portugheză în aer liber, în foișorul capusului. Am terminat de trecut în revistă mijloacele de transport și apoi am trecut la adjectivele pe care le putem folosi pentru a descrie locuri sau persoane și ne-am distrat făcându-ne portretele. Spre sfârșitul întâlnirii am învățat termeni utili atunci când ieșim la restaurant.

A urmat o nouă întâlnire de monitorizare cu d-na Cociorbă și apoi ne-am întors la treabă: după-amiază am făcut un site pe Wix.com în care să includem proiectele pe care le-am făcut până acum în Photoshop, Premiere și Camtasia.

Și cum după atâta muncă meritam și un pic de relaxare, ne-am încheiat ziua cu jocuri, muzică și voie-bună.

23 septembrie 2021

23-09-2021-1.jpg

23.09 - Zi plină de evenimente în campusul din Barcelos!

Ne-am început, ca de obicei, ziua cu Marina. Am terminat discuția despre termenii și expresiile uzuale pe care le putem folosi ”ao restaurante” și am continuat cu câteva elemente de civilizație legate de... gastronomie. Pratos de peixe (bacalhau, arroz de mariscos sau sardinhas), de carne (feijoada, bifana, francesinha sau cozido à portuguesa), sopas și sobremesas (delicioasele ”pastéis de nata”, ”ovos molos de Aveiro, pão de ló” sau ceva mai familiarul ”arroz doce”), felurile de mâncare din bucătăria portugheză ne-au trezit interesul sau uimirea, dar și regretul de a nu fi avut timpul necesar pentru a le încerca pe toate.

A urmat micul moment festiv destinat înmânării diplomelor. Am schimbat mici daruri și ne-am împărtășit speranța de a ne revedea curând, într-o altă mobilitate.

După-amiaza a însemnat finalizarea prezentărilor începute în ajun, dar și prima despărțire, de Infotraining și de Joanna. Îi mulțumim pentru îndrumare... și pentru răbdare!

24 septembrie 2021

24-09-2021-1.jpg

24.09 - Ultima zi în campusul din Barcelos!

Ultima întâlnire cu Marina și ultimul test la portugheză. Nu ne-am despărțit însă de ea înainte de a afla câte ceva despre muzica lor tradițională (fado, pimba și cante alentejano) și de a învăța chiar și-un dans.

A urmat ultima sesiune foto din campus, cu toate echipele prezente aici - prietenii cu care am stat la taclale, am jucat volei, am cântat sau am flirtat, dar și rivalii noștri la coada de la cantină. Am sărbătorit așa cum se cuvine, cu un tort delicios purtând însemnele tuturor țărilor, oferit de gazdele noastre.

Am făcut apoi o ultimă baie în piscină, am jucat un - sperăm noi nu ultim - volei și ne-am apucat de făcut bagajele... Suntem împărțiți între tristețea de a părăsi acest loc și pe acești oameni atât de primitori și bucuria de a reveni pe la casele și în familiile noastre.

Asta nu ne-a împiedicat însă să ne bucurăm de un ultim ”spectacol”: meciul tradițional dintre echipa gazdelor de aici din campus și echipe din țările prezente aici, Polonia și România.

bottom of page